Ca să crești un super-erou, stima de sine este ingredientul secret!

Stima de sine nu te face să zbori, dar te poate ajuta să-ți întinzi aripile cât poți tu de mult.

Acum câțiva ani am cunoscut o fetiță, frumoasă, isteață și cu un simț al umorului teribil. Îi plăcea la școală, dar era destul de rezervată, fără exuberanța și entuziasmul tipice vârstei. Nu avea mulți prieteni – în clasă erau mai mulți băieți, prinși în acel moment de modelele vârstei lor: super-eroi din filme și benzi desenate.

„Și tu, ce fel de super-eroină ești?”, am întrebat-o.

„Eu nu am nici o super-putere,” mi-a răspuns. „Nu pot nici să zbor ca Femeia Fantastică, nici să mă lupt. Eu doar sunt bună la mate. Și uneori îi fac pe ceilalți să râdă.”

„Păi tu cum crezi că era Iron Man când era de vârsta ta?” i-am răspuns, iar ochii i s-au luminat și a zâmbit cu gura până la urechi. „Îmi place Iron Man, este foarte deștept și amuzant!”

Ce este stima de sine?

Stima, încrederea și respectul de sine sunt trăsături ale personalității umane prin care ne atribuim o anumită proprie valoare. Acestea influențează esențial – și, de cele mai multe ori, involuntar – alegerile și deciziile noastre. De aceea, este important să fie dezvoltate de la vârste fragede.

Copiii cu stimă de sine se vor simți acceptați și plăcuți de toată lumea. De aceea, își vor da silința, vor încerca lucruri noi, vor fi încrezători și mândri de ceea ce fac, vor accepta și vor gestiona mai bine greșelile și eșecurile.

Pe de altă parte, copii lipsiți de stimă de sine nu au încredere în forțele proprii, se îndoiesc de calitățile lor și sunt nesiguri. Astfel, renunță ușor și le este greu să gestioneze greșelile și eșecurile.

Ai înțeles deja că este o cărămidă importantă în construcția persoanei care va deveni peste câțiva ani copilul tău. Așadar, ce-ar trebui să (nu) facă părinții și educatorii? Iată câteva idei!

Oferă-le alternative

Dacă pot alege, se vor simți încrezători și implicați. Poți începe cu alegerea comună a hainelor pentru școală sau ieșit în parc, sau cu meniul pentru mic dejun, și odată cu vârsta, încurajează-i să facă alegeri proprii, fără ajutor. Astfel, vor fi mai încrezători când vor fi confruntați cu alegeri mai grele.

Lăsă-i să facă singuri

De exemplu, lăsă-i să-și pregătească micul dejun sau sandwichul pentru școală. Da, e nevoie de ceva mai multă răbdare și de puțin mai mult timp. Și, chiar dacă greșesc, greșelile sunt experiențe din care vor învăța! Și sunt atâââââât de amuzante!

Nu cere perfecțiune

Spune-le că nimeni nu se așteaptă de la ei să fie perfecți și reacționează ca atare la greșelile lor. Amintește-le că nimeni nu-i perfect și atotștiutor, nici chiar tu. Cu umor treceți împreună peste tot ce pare dificil – iar data viitoare va fi puțin mai ușor și puțin mai bine!

Nu-i lăuda degeaba

Dar nu uita să lăuzi și eforturile lor, nu doar rezultatul final. E important ca laudele să fie clare și specifice. Un desen nu trebuie să fie „Perfect!”, ci „Mie-mi place foarte mult cum ai desenat girafa, seamănă cu girafa de pluș pe care o aveai la grădiniță, doar că e mai amuzantă!”.

Nu-i critica, dar dă-le feedback

E important ca feedback-ul să fie clar și specific, într-un mod care să-i motiveze. Adică, despre desenul care vă place foarte mult, mai puteți spune: „Mi-ar plăcea chiar mai mult dacă girafa ta ar avea doar patru picioare J”.

Dă-le sarcini în casă

Se vor simți responsabili dacă vor ajuta în gospodărie. Pot începe cu așezarea farfuriilor, a tacâmurilor și a șervețelelor la masă, sau cu sortarea rufelor pentru spălat. Cu ocazia asta faceți și recensământul șosetelor – o adevărată aventură J

Nu-i compara cu alți copii

Comparațiile pot fi dureroase, așa că mai bine vorbește-i despre aptitudinile și avantajele pe care le are fiecare.

Petreceți timp împreună

Mergeți la plimbare, jucați-vă, mâncați sau faceți treburi gospodărești împreună. Folosește aceste momente pentru discuții și pentru îmbunătățirea relației dintre voi. Face minuni, crede-mă. Și, reține, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Toată lumea are timpul drămuit, dar jumătate de oră în care cel mic este centrul atenției face mai mult decât două ore în care „îl păzești” cu mobilul în mână.

Lasă-i să-și asume riscuri

Pentru toți părinții e greu să nu intervină când copiii riscă, dar e important pentru încrederea lor să riște, chiar dacă nu întotdeauna vor câștiga. Vor învăța că faptele lor au consecințe și că trebuie să rezolve problemele pe care le creează.

Acestea sunt doar câteva recomandări pe care le poți lua în calcul pentru o relație mai bună a copilului tău cu propriul sine. Noi te putem ajuta să lucrezi împreună cu el pentru o definire și o dezvoltare optimă a stimei de sine. Dacă te interesează, poți afla mai multe aici.

Termeni si Conditii

Site-ul este detinut de catre societatea Skills 4 Future Srl, persoană juridică română, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. Reg. Com: J2/1117/2020, cod fiscal: RO43089649 cu sediu social: Vladimirescu, Str. 4 nr. 2, Jud. Arad, email: future4skills@gmail.com, tel: 0735353123

 

Accesarea si folosirea acestui site, implica acceptarea de catre dumneavoastra a termenilor si conditiilor de mai jos. Pentru utilizarea in cele mai bune conditii a site-ului, se recomanda citirea cu atentie a tuturor termenilor si conditiilor.  

Ne rezervam dreptul de a modifica prezenții termeni și condiții de utilizare fără niciun fel de notificare prealabilă. In situatia in care modificarile facute, ar afecta drepturile dumneavoastră personale, acest aspect va fi adus la cunostinta dumneavoastră printr-un email in care veti fi instiintate de aceste modificari. 

Daca continuati cu navigarea pe acest site, inseamna ca sunteti de acord si ati luat la cunostinta termenele si conditiile de utilizare, cu politica de cookies, si politica de confidentialitate. 

Administratorul Site-ului nu poate fi tras la raspundere nici cu privire la orice informatii si date din Continutul Site-ului, inclusiv dar nu numai cele privind textul, imaginile, secventele video, avatarurile, blogurile, sau orice alta activitate legata de utilizare, precum pentru niciun alt efect juridic derivand din acestea.

Aceşti termeni şi condiţii, care pot fi mentionati din când în când, se aplica tuturor serviciilor noastre disponibile online, prin e-mail sau telefon. Prin accesarea, căutarea şi utilizarea site-ului nostru (mobil) sau a oricărei aplicaţii pe orice platformă numite în continuare ˝Platformă˝) şi/sau prin efectuarea unei rezervări, confirmaţi şi sunteţi de acord că aţi citit, înţeles şi aţi fost de acord cu toţi termenii şi condiţiile precizate mai jos

 

Inregistrarea ca membru

 

Pentru crearea contului de client sunteti de acord sa furnizati informatii adevarate, corecte, actuale si complete despre dumneavoastra, in functie de specificatiile din formularele aferente si sunteti de acord sa furnizati aceste informatii corect si complet.

In cazul in care consideram ca obligatia aceasta nu este respectata, ne rezervam dreptul sa va blocam accesul la serviciile noastre fara o notificare prealabila, pe perioada determinata sau nedeterminata.

Sunteti de acord sa ne instiintati imediat despre orice pierdere a parolei sau despre eventuale semne de activitate neautorizata sub numele dumneavoastra de utilizator.

Abonatii se pot dezabona din lista in mod direct, prin modalitatile puse la dispozitie de sistem (in link-ul din e-mail-urile primite de la noi), sau printr-o solicitare in scris prin e-mail la adresa noastra de contact electronic future4skills@gmail.com, solicitarea urmand a fi procesata in termen de 72 de ore de la primirea ei.

 

Comenzi

 

Nu exista comanda minima impusa. Toate preturile afisate pe site sunt in RON si contin TVA. 

Factura fiscala se emite conform legislatiei in vigoare din Romania si se trimite pe e-mail la adresa indicata in formularul de comanda.

Conform legilor in vigoare, comanda facuta pe acest website se considera un contract intre utilizator si Skills 4 Future SRL si trebuie executata de catre ambele parti. Aceasta inseamna ca Skills 4 Future  SRL se obliga sa livreze produsele si serviciile comandate, iar utilizatorul se obliga sa plateasca contravaloarea comenzii.

 

Skills 4 Future SRL foloseste serviciile altor companii, de exemplu pentru plata, etc. Responsabilitatea pentru aceste servicii revine integral firmelor prestatoare de servicii. Este responsabilitatea utilizatorului ca inainte de folosirea acestor servicii sa cunoasca si sa accepte conditiile si termenii serviciilor.

 

Politica de retur

 

Toate descrierile produselor prezentate pe site au caracter orientativ si sumarizat, motiv pentru care sunt  exceptate de la dreptul de retur/retragere prevăzut la art. 9-15 din OUG 34/2014 în ceea ce priveşte contractele la distanţă şi contractele în afara spaţiilor comerciale. In cazul situatiilor de retur, benefiarului i se vor adresa cateva intrebari de clarificare si parere asupra pachetelor. In cazul in care beneficiarul a participat la cateva sesiuni, suma returului va fi fractionata in functie de sesiunile de care a beneficiat si cele care au mai ramas. 

 

Informatii despre produse

 

Skills 4 Future face toate eforturile pentru a va prezenta cu maxima corectitudine descrierea produselor. Tot ceea ce detinem ca informatii pe site, produsele, subiectele si materialele de pe site-ul nostru sunt furnizate fara garantii, ci exprimate ca atare. Informațiile puse la dispozitie nu vor inlocui serviciile celor care sunt profesionisti instruiti, de aceea este indicat sa se consulte pentru toate aspectele fizice si psihice cu privire la diagnosticele care pot fi sau ingrijiri medicale. Nu raspundem de pentru nici un fel de daune directe sau indirecte, de orice natura ar fi ele, de pierderi financiare, de boli, de vatamari, de moarte. Persoanele raspunzatoare pentru astfel de decizii sunteti dumneavoastra si prin utilizarea acestui site va asumati responsabilitatea si sunteti raspunzator pentru orice decizie sau actiune veti lua, oricand si oriunde.

 

Copyright

 

Utilizatorii se obliga sa nu  reproduca, multiplice informatiile noastre fara un acord scris din partea noastra. Site-ul si toate elementele acestuia (grafica Web, texte, programe etc.) sunt aparate de legea pentru protectia drepturilor de autor. Folosirea fara acordul nostru a oricarui element cuprins in acest site se pedepseste conform legilor in vigoare.

 

Limitare de responsabilitate

 

Ca urmare a legislatiei in vigoare, Skills 4 Future SRL nu are nici o responsabilitate in ceea ce priveste:

 • informatiile eronate furnizate de cumparator. Acesta are posibilitatea corectarii oricand a datelor personale din contul creat pe site.
 • posibilitatea de a contacta virusi prin accesarea acestui magazin sau prin primirea de e-mail-uri cu caracter informativ sau promotional.
 • neplacerile create de intreruperea accesului in magazin datorate furnizorului de servicii internet (ISP).
 • continutul sau natura site-urilor prin link-urile carora un client ajunge in magazin.
 • Situatiile mentionate in caz de forta majora

Daca intervin probleme la o comanda va vom contacta prin email sau telefonic. Utilizarea site-ului se va face pe riscul dumneavoastra.  

 

Confidentialitatea datelor personale

 

Skills 4 Future SRL se angajeaza sa respecte cu strictete confidentialitatea datelor clientilor sai si se angajeaza sa nu transmita datele personale ale clientilor catre terti.

Datele solicitate pe acest site sunt:

 • Nume
 • Prenume
 • Numar de telefon
 • Adresa de email.

 

In momentul in care doriti sa cumparati online vi se vor solicita suplimentar: adresa de facturare si modalitatea de plata. Datele personale ale utilizatorului vor putea fi folosite de catre Skills 4 Future SRL numai in scopul declarat al acestui site, pentru a trimite utilizatorului confirmarea si livrarea comenzilor.

 

Dispozitii finale

 

Ne rezervam dreptul de a face orice modificari ale acestor termeni si conditii, precum si orice modificari asupra site-ului, fara a fi necesara vreo notificare prealabila a utilizatorilor.

 

Skills 4 Future SRL 

 • Sediu social:Vladimirescu, Str. 4 nr. 2, Jud. Arad
 • Email:future4skills@gmail.com
 • Tel:0735353123
 • Com:J2/1117/2020
 • Cod fiscal:RO43089649