Stima de sine nu te face să zbori, dar te poate ajuta să-ți întinzi aripile cât poți tu de mult.
Acum câțiva ani am cunoscut o fetiță, frumoasă, isteață și cu un simț al umorului teribil. Îi plăcea la școală, dar era destul de rezervată, fără exuberanța și entuziasmul tipice vârstei. Nu avea mulți prieteni – în clasă erau mai mulți băieți, prinși în acel moment de modelele vârstei lor: super-eroi din filme și benzi desenate.
„Și tu, ce fel de super-eroină ești?”, am întrebat-o.
„Eu nu am nici o super-putere,” mi-a răspuns. „Nu pot nici să zbor ca Femeia Fantastică, nici să mă lupt. Eu doar sunt bună la mate. Și uneori îi fac pe ceilalți să râdă.”
„Păi tu cum crezi că era Iron Man când era de vârsta ta?” i-am răspuns, iar ochii i s-au luminat și a zâmbit cu gura până la urechi. „Îmi place Iron Man, este foarte deștept și amuzant!”
Ce este stima de sine?
Stima, încrederea și respectul de sine sunt trăsături ale personalității umane prin care ne atribuim o anumită proprie valoare. Acestea influențează esențial – și, de cele mai multe ori, involuntar – alegerile și deciziile noastre. De aceea, este important să fie dezvoltate de la vârste fragede.
Copiii cu stimă de sine se vor simți acceptați și plăcuți de toată lumea. De aceea, își vor da silința, vor încerca lucruri noi, vor fi încrezători și mândri de ceea ce fac, vor accepta și vor gestiona mai bine greșelile și eșecurile.
Pe de altă parte, copii lipsiți de stimă de sine nu au încredere în forțele proprii, se îndoiesc de calitățile lor și sunt nesiguri. Astfel, renunță ușor și le este greu să gestioneze greșelile și eșecurile.
Ai înțeles deja că este o cărămidă importantă în construcția persoanei care va deveni peste câțiva ani copilul tău. Așadar, ce-ar trebui să (nu) facă părinții și educatorii? Iată câteva idei!
Oferă-le alternative
Dacă pot alege, se vor simți încrezători și implicați. Poți începe cu alegerea comună a hainelor pentru școală sau ieșit în parc, sau cu meniul pentru mic dejun, și odată cu vârsta, încurajează-i să facă alegeri proprii, fără ajutor. Astfel, vor fi mai încrezători când vor fi confruntați cu alegeri mai grele.
Lăsă-i să facă singuri
De exemplu, lăsă-i să-și pregătească micul dejun sau sandwichul pentru școală. Da, e nevoie de ceva mai multă răbdare și de puțin mai mult timp. Și, chiar dacă greșesc, greșelile sunt experiențe din care vor învăța! Și sunt atâââââât de amuzante!
Nu cere perfecțiune
Spune-le că nimeni nu se așteaptă de la ei să fie perfecți și reacționează ca atare la greșelile lor. Amintește-le că nimeni nu-i perfect și atotștiutor, nici chiar tu. Cu umor treceți împreună peste tot ce pare dificil – iar data viitoare va fi puțin mai ușor și puțin mai bine!
Nu-i lăuda degeaba
Dar nu uita să lăuzi și eforturile lor, nu doar rezultatul final. E important ca laudele să fie clare și specifice. Un desen nu trebuie să fie „Perfect!”, ci „Mie-mi place foarte mult cum ai desenat girafa, seamănă cu girafa de pluș pe care o aveai la grădiniță, doar că e mai amuzantă!”.
Nu-i critica, dar dă-le feedback
E important ca feedback-ul să fie clar și specific, într-un mod care să-i motiveze. Adică, despre desenul care vă place foarte mult, mai puteți spune: „Mi-ar plăcea chiar mai mult dacă girafa ta ar avea doar patru picioare J”.
Dă-le sarcini în casă
Se vor simți responsabili dacă vor ajuta în gospodărie. Pot începe cu așezarea farfuriilor, a tacâmurilor și a șervețelelor la masă, sau cu sortarea rufelor pentru spălat. Cu ocazia asta faceți și recensământul șosetelor – o adevărată aventură J
Nu-i compara cu alți copii
Comparațiile pot fi dureroase, așa că mai bine vorbește-i despre aptitudinile și avantajele pe care le are fiecare.
Petreceți timp împreună
Mergeți la plimbare, jucați-vă, mâncați sau faceți treburi gospodărești împreună. Folosește aceste momente pentru discuții și pentru îmbunătățirea relației dintre voi. Face minuni, crede-mă. Și, reține, calitatea este mai importantă decât cantitatea. Toată lumea are timpul drămuit, dar jumătate de oră în care cel mic este centrul atenției face mai mult decât două ore în care „îl păzești” cu mobilul în mână.
Lasă-i să-și asume riscuri
Pentru toți părinții e greu să nu intervină când copiii riscă, dar e important pentru încrederea lor să riște, chiar dacă nu întotdeauna vor câștiga. Vor învăța că faptele lor au consecințe și că trebuie să rezolve problemele pe care le creează.
Acestea sunt doar câteva recomandări pe care le poți lua în calcul pentru o relație mai bună a copilului tău cu propriul sine. Noi te putem ajuta să lucrezi împreună cu el pentru o definire și o dezvoltare optimă a stimei de sine. Dacă te interesează, poți afla mai multe aici.