Siguranța online nu este de joacă, nici măcar când te joci

Siguranța online nu este de joacă, nici măcar când te joci. Ce trebuie să știe cei mari și cei mici și cum îi putem proteja de riscuri?

„Tatăăăă! Vreau să mă joc! De ce nu merge calculatorul???”

„A fost virusat și acum e defect.”

„Cum adică?”

Ei, și uite așa a venit momentul să-i explici copilului tău una-alta despre Internet și despre online. Iar dacă ceva din textul de mai jos îți va fi de folos în sensul ăsta, e posibil ca și altceva din ceea ce oferim noi să te poată ajuta.

Știm cu toții ce este Internetul. Tot globul îl folosește pentru informare, educare și divertisment, iar numărul de copii care-l accesează crește galopant. Ba chiar, de când lumea se află în pandemie, chiar și școala s-a mutat în online.

Pentru copii și adolescenți, Internetul este un loc magic, unde găsesc jocuri, clipuri video amuzante sau instructive, desene animate și melodiile în trending, răspunsul la întrebările care îi frământă sau imagini și stories cu eroii și influencerii lor preferați. Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat (mai există? 🙂 ), mai nou TikTok sunt destinațiile spre care călătoresc virtual în fiecare zi.

Ceea ce copiii nu știu – și, de multe ori, nici noi, adulții – este că Internetul e plin și de riscuri. Sunt greu de văzut, de sesizat, de înțeles, au nume complicate – viruși, phishing, siguranța sau securitatea online, netichetă (eticheta în rețelele sociale), și li se adaugă conținutul nepotrivit, cyber-bullying-ul și utilizatorii mai puțin bine-intenționați.

Dacă noi avem un comportament digital sigur și responsabil, îi vom putea educa și pe ei să îl aibă. Altfel, efectele pot fi dintre cele mai nefaste – de la scăderea stimei de sine până la comportamente deviante sau chiar riscuri pentru sănătatea și integritatea lor fizică.

Reguli pentru părinți

  • Discutați împreună despre beneficiile și riscurile online, astfel încât să aibă încredere să vă spună când au probleme
  • Învățați-i regulile unui comportamentul digital responsabil
  • Pe cât posibil, amplasați calculatorul într-o zonă pe care s-o puteți supraveghea constant
  • Monitorizați și timpul petrecut pe telefoane mobile și tablete
  • Luați în serios orice vă spun copiii că ar fi întâlnit comportament nepotrivit.

Reguli pentru copii

  • Nu dezvălui necunoscuților informații personale (de ex. adresa, numărul de telefon, școala la care mergi etc.)
  • Nu dezvălui parole nimănui în afara părinților
  • Nu stabili întâlniri față în față cu cei cunoscuți online decât cu aprobarea și sub supravegherea părinților
  • Limitează postarea publică a fotografiilor personale
  • Anunță întotdeauna părinții de orice comunicare pe care o consideri nepotrivită.

Să nu pierdem din vedere nici comportamentul offline al copiilor, care ar putea prezenta semne care trebuie să ne dea de gândit:

  • Petrec mult timp în fața calculatorului, în special la ore târzii
  • Se ascund de părinți când vorbesc la telefon
  • Tresar – sau chiar închid calculatorul – când vă descoperă în preajma lor
  • Sunt reticenți la discuții despre activitatea lor online.

Înțelepciune străveche pentru siguranța online a copiilor mileniului III

Iată, într-un rezumat ușor de înțeles pentru oricine, câteva principii de respectat pentru binele copiilor.

„Dacă nu ai face-o față în față cu cineva, nu o fă nici online.”

De exemplu, te-ai duce vreodată la un necunoscut pe stradă să începi o conversație?

„Folosește, în online, aceleași reguli de comportament și de bun simț pe care le folosești și în viața reală.”

Dacă te vei găsi, în online, într-o situație în care nu știi cum să reacționezi sau ți se pare ceva neobișnuit și ciudat, anunță-ți părinții sau un adult.

„Imaginează-ți că un adult te supraveghează tot timpul.”

Dacă nu te deranjează când ești online că se află și un adult în preajmă și te supraveghează, înseamnă că ai un comportament responsabil pe Internet.

„Nu uita: tot ce vei posta pe Internet se va afla acolo pentru totdeauna.”

Chiar dacă ștergi o postare, ea nu va dispărea de tot. Și toată activitatea online a cuiva poate fi reconstituită.

„Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.”

Un vechi probabil, extrem de valabil și actual, atât în lumea offline, cât și în cea online.

 

Termeni si Conditii

Site-ul este detinut de catre societatea Skills 4 Future Srl, persoană juridică română, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. Reg. Com: J2/1117/2020, cod fiscal: RO43089649 cu sediu social: Vladimirescu, Str. 4 nr. 2, Jud. Arad, email: future4skills@gmail.com, tel: 0735353123

 

Accesarea si folosirea acestui site, implica acceptarea de catre dumneavoastra a termenilor si conditiilor de mai jos. Pentru utilizarea in cele mai bune conditii a site-ului, se recomanda citirea cu atentie a tuturor termenilor si conditiilor.  

Ne rezervam dreptul de a modifica prezenții termeni și condiții de utilizare fără niciun fel de notificare prealabilă. In situatia in care modificarile facute, ar afecta drepturile dumneavoastră personale, acest aspect va fi adus la cunostinta dumneavoastră printr-un email in care veti fi instiintate de aceste modificari. 

Daca continuati cu navigarea pe acest site, inseamna ca sunteti de acord si ati luat la cunostinta termenele si conditiile de utilizare, cu politica de cookies, si politica de confidentialitate. 

Administratorul Site-ului nu poate fi tras la raspundere nici cu privire la orice informatii si date din Continutul Site-ului, inclusiv dar nu numai cele privind textul, imaginile, secventele video, avatarurile, blogurile, sau orice alta activitate legata de utilizare, precum pentru niciun alt efect juridic derivand din acestea.

Aceşti termeni şi condiţii, care pot fi mentionati din când în când, se aplica tuturor serviciilor noastre disponibile online, prin e-mail sau telefon. Prin accesarea, căutarea şi utilizarea site-ului nostru (mobil) sau a oricărei aplicaţii pe orice platformă numite în continuare ˝Platformă˝) şi/sau prin efectuarea unei rezervări, confirmaţi şi sunteţi de acord că aţi citit, înţeles şi aţi fost de acord cu toţi termenii şi condiţiile precizate mai jos

 

Inregistrarea ca membru

 

Pentru crearea contului de client sunteti de acord sa furnizati informatii adevarate, corecte, actuale si complete despre dumneavoastra, in functie de specificatiile din formularele aferente si sunteti de acord sa furnizati aceste informatii corect si complet.

In cazul in care consideram ca obligatia aceasta nu este respectata, ne rezervam dreptul sa va blocam accesul la serviciile noastre fara o notificare prealabila, pe perioada determinata sau nedeterminata.

Sunteti de acord sa ne instiintati imediat despre orice pierdere a parolei sau despre eventuale semne de activitate neautorizata sub numele dumneavoastra de utilizator.

Abonatii se pot dezabona din lista in mod direct, prin modalitatile puse la dispozitie de sistem (in link-ul din e-mail-urile primite de la noi), sau printr-o solicitare in scris prin e-mail la adresa noastra de contact electronic future4skills@gmail.com, solicitarea urmand a fi procesata in termen de 72 de ore de la primirea ei.

 

Comenzi

 

Nu exista comanda minima impusa. Toate preturile afisate pe site sunt in RON si contin TVA. 

Factura fiscala se emite conform legislatiei in vigoare din Romania si se trimite pe e-mail la adresa indicata in formularul de comanda.

Conform legilor in vigoare, comanda facuta pe acest website se considera un contract intre utilizator si Skills 4 Future SRL si trebuie executata de catre ambele parti. Aceasta inseamna ca Skills 4 Future  SRL se obliga sa livreze produsele si serviciile comandate, iar utilizatorul se obliga sa plateasca contravaloarea comenzii.

 

Skills 4 Future SRL foloseste serviciile altor companii, de exemplu pentru plata, etc. Responsabilitatea pentru aceste servicii revine integral firmelor prestatoare de servicii. Este responsabilitatea utilizatorului ca inainte de folosirea acestor servicii sa cunoasca si sa accepte conditiile si termenii serviciilor.

 

Politica de retur

 

Toate descrierile produselor prezentate pe site au caracter orientativ si sumarizat, motiv pentru care sunt  exceptate de la dreptul de retur/retragere prevăzut la art. 9-15 din OUG 34/2014 în ceea ce priveşte contractele la distanţă şi contractele în afara spaţiilor comerciale. In cazul situatiilor de retur, benefiarului i se vor adresa cateva intrebari de clarificare si parere asupra pachetelor. In cazul in care beneficiarul a participat la cateva sesiuni, suma returului va fi fractionata in functie de sesiunile de care a beneficiat si cele care au mai ramas. 

 

Informatii despre produse

 

Skills 4 Future face toate eforturile pentru a va prezenta cu maxima corectitudine descrierea produselor. Tot ceea ce detinem ca informatii pe site, produsele, subiectele si materialele de pe site-ul nostru sunt furnizate fara garantii, ci exprimate ca atare. Informațiile puse la dispozitie nu vor inlocui serviciile celor care sunt profesionisti instruiti, de aceea este indicat sa se consulte pentru toate aspectele fizice si psihice cu privire la diagnosticele care pot fi sau ingrijiri medicale. Nu raspundem de pentru nici un fel de daune directe sau indirecte, de orice natura ar fi ele, de pierderi financiare, de boli, de vatamari, de moarte. Persoanele raspunzatoare pentru astfel de decizii sunteti dumneavoastra si prin utilizarea acestui site va asumati responsabilitatea si sunteti raspunzator pentru orice decizie sau actiune veti lua, oricand si oriunde.

 

Copyright

 

Utilizatorii se obliga sa nu  reproduca, multiplice informatiile noastre fara un acord scris din partea noastra. Site-ul si toate elementele acestuia (grafica Web, texte, programe etc.) sunt aparate de legea pentru protectia drepturilor de autor. Folosirea fara acordul nostru a oricarui element cuprins in acest site se pedepseste conform legilor in vigoare.

 

Limitare de responsabilitate

 

Ca urmare a legislatiei in vigoare, Skills 4 Future SRL nu are nici o responsabilitate in ceea ce priveste:

  • informatiile eronate furnizate de cumparator. Acesta are posibilitatea corectarii oricand a datelor personale din contul creat pe site.
  • posibilitatea de a contacta virusi prin accesarea acestui magazin sau prin primirea de e-mail-uri cu caracter informativ sau promotional.
  • neplacerile create de intreruperea accesului in magazin datorate furnizorului de servicii internet (ISP).
  • continutul sau natura site-urilor prin link-urile carora un client ajunge in magazin.
  • Situatiile mentionate in caz de forta majora

Daca intervin probleme la o comanda va vom contacta prin email sau telefonic. Utilizarea site-ului se va face pe riscul dumneavoastra.  

 

Confidentialitatea datelor personale

 

Skills 4 Future SRL se angajeaza sa respecte cu strictete confidentialitatea datelor clientilor sai si se angajeaza sa nu transmita datele personale ale clientilor catre terti.

Datele solicitate pe acest site sunt:

  • Nume
  • Prenume
  • Numar de telefon
  • Adresa de email.

 

In momentul in care doriti sa cumparati online vi se vor solicita suplimentar: adresa de facturare si modalitatea de plata. Datele personale ale utilizatorului vor putea fi folosite de catre Skills 4 Future SRL numai in scopul declarat al acestui site, pentru a trimite utilizatorului confirmarea si livrarea comenzilor.

 

Dispozitii finale

 

Ne rezervam dreptul de a face orice modificari ale acestor termeni si conditii, precum si orice modificari asupra site-ului, fara a fi necesara vreo notificare prealabila a utilizatorilor.

 

Skills 4 Future SRL 

  • Sediu social:Vladimirescu, Str. 4 nr. 2, Jud. Arad
  • Email:future4skills@gmail.com
  • Tel:0735353123
  • Com:J2/1117/2020
  • Cod fiscal:RO43089649